Grupo de Acción Valencianista

El Grupo de Acción Valencianista (en valenciano Grup d'Accio Valencianista o GAV) es una asociación valencianista fundada en 1977 y dedicada a la defensa del patrimonio cultural, artístico y natural de la Comunidad Valenciana (España), mediante acciones reivindicativas, como conferencias 1,2,3,4,45 cursos de lengua valenciana 6 representación de obras de teatro 7 o manifestaciones y protestas 8,9,10,11 .

Desde sectores claramente pancatalanistas se acusa al GAV de ultraderecha y violento, sin embargo, a la Generalidad Valenciana no le constan sentencias contra el GAV 10, así como se le imputan, por los mismos sectores, de acciones que no ha cometido 11,12. Además atribuyen al GAV de "odio a lo catalán", cuando el Presidente del GAV definió el catalán como un idioma "respetable" pero "invasor" 13

Lo cierto es que el Grupo de Acción Valencianista ha recibido amenazas y coacciones por parte del pancatalanismo 14,15.

El GAV, como entidad en defensa de la indentidad e independencia de la Lengua Valenciana, firmó en 1981 las Normas del Puig o de la RACV. Destaca como el miembro más activo de la Plataforma Normes d'El Puig y de la Coordinadora d'Entitats Culturals del Regne de Valencia, de la que es miembro fundador.

También participó como anfitrión en el I Encuentro de Nuevas Tecnologías 16 y en la Plataforma "Moviment Valencianiste Per Europa" 17

Los fines del Grup d'Accio Valencianista son dar a conocer y defender:

Actividad cultural

El GAV edita bimensualmente una revista que presume de ser la única escrita íntegramente en valenciano bajo la normativa de Normas del Puig, SOM.

Se realizan cursos de "tabal i dolçaina" 18 , los instrumentos típicos valencianos.

Se realiza mensualmente una conferencia sobre lengua valenciana, política e historia del Reino de Valencia 19,20.

El Grupo de Acción Valencianista está constituido como editora, y ha publicado numerosos títulos, gramáticas y estudios, varias decenas de libros y diccionarios en lengua valenciana según las directrices marcadas por la RACV y, las que fueron normas oficiales durante los primeros años de la transición, conocidas como Normas del Puig o de la RACV.

También ha instaurado el "Premi Llealtat", que premia a personas personalidades en defensa de la Lengua Valenciana 21 , como Josep María Guinot, Lleopolt Peñarroja, Miguel Ramón Izquierdo, Ricardo Garcia Moya, Chimo Lanuza, Chimo Lanuza o Vicent Baixauli.

Publicaciones

Su actividad editorial se ha mantenido constante durante los últimos 34 años a un ritmo de una o dos publicaciones anuales de media.

  • Fontelles Fontestand, Antonio. (1985). Vocabulari Valencia-Castella. Castella-Valencia. Grup d'Acció Valencianista. ISBN 84-85872-05-3.
  • Cremades Marco, Francisco Javier (1981). La Llengua valenciana en Perill. Grup d'Acció Valencianista. ISBN 84-85872-01-0.
  • Fontelles Fenollosa, Antonio; Lozano, M. Angeles (1982). Pobles y gents. Grup d'Acció Valencianista. ISBN 84-85872-03-7.
  • Fullana Mira, Luis (1978). Gramatica Elemental de la Lengua Valenciana. Grup d'Acció Valencianista. ISBN 84-400-5091-7.
  • Guinot i Galán, Josep Maria (1993). Valenciano: la personalitat de la llengua valenciana. Grup d'Acció Valencianista. ISBN 84-85872-09-6.
  • García Sentandreu, Juan (1999). Valenciano:Les claus del Pacte de la llengua. Las llaves del Pacto de la Lengua. Grup d'Acció Valencianista. ISBN 84-85872-10-X.
  • Recio, Carles (2007). History of the separation between Valencian language and Catalan language. Grup d'Acció Valencianista. ISBN 978-84-85872-17-6.

Habiendo sido algunas de estas publicaciones utilizadas en unos pocos colegios valencianos durante la transición, en las clases de valenciano, la implantación a medianos de los 80 de la conocida como "Llei d'Us" (Ley de Uso) impulsada por Cipriano Ciscar, la legalización y adaptación de las llamadas Bases de Castellón, supuso una ruptura, y la erradicación de los ambientes académicos y oficiales de las Normas de la RACV y la prohibición del uso de los anteriores textos.

La temática que trabaja la editorial es fundamentalmente cultural y pedagógica, así, ha editado libros de texto para niños como "Nelo i Carmeta", "Desperta", "Avant", "Pobles i gents", además de libros "La Llengua Valenciana en perill",22 "Valencians front al catalanisme". y otros de temática más reivindicativa.

Asimismo, creó el "Colectiu de Mestres de la Secció de Pedagogia", el cual realizó vocabularios de Valenciano-Castellano/Castellano-Valenciano siguiendo las normas del Puig 23 y una nueva edición del diccionario valenciano-español del padre Luis Fullana Mira.

Manuel Latorre, president del Grup d'Accio Valencianista i els 9 d'Octubre

Manuel Latorre / Definitivament els 9 d'Octubre estan recobrant el caracter reivindicatiu que tingueren durant tota la “Batalla de Valéncia” i que des de finals dels 90 havien anant perguen. Les constants provocacions que el catalanisme ha volgut fer-mos en els ultims tres anys han conseguit reviscolar un sentiment que estava massa oblidat i que des d'estes pagines havien reivindicat la necessitat de recuperar en mes d'una ocasio. Donada la preocupant realitat que patix el valencianisme en general i la Llengua Valenciana en particular, no mos pareixia de rebut que els 9 d'Octubre se llimitaren a poc mes que un passeig familiar al voltant de la Real Senyera.

L'impressionant i inequivoca reaccio del poble valencià davant l'aparicio d'una gran bandera independentista catalana el 9 d'octubre de 2008 en plena plaça de l'Ajuntament, aixina com la negativa els dos ultims anys de gran part (per desgracia no de tot) del moviment valencianista a que el Bloc i els seus acolits en el catalanisme vinguen a la Provesso Civica en total normalitat, ha marcat la realitat valencianista en els actes oficials del 9 d'Octubre.

Com no podia ser d'atra manera, lo mateix que en els anys 70 i 80, esta reaccio natural ha segut liderada pels homens i dones del Grup d'Accio Valencianista. Mentres des d'atres sectors del valencianisme se mirava per a atre costat o, lo que encara es pijor, se demanava comprensio per als catalanistes camuflats de “tercera via” (mai mes de una vintena) que infructuosament intentaven acodir per segon any consecutiu a la baixada de la Senyera. No mes la coalicio CIU-Rubalcaba – Peralta feren possible que estos indesijables aguantaren a la cua de la Provesso Civica per un curt espai de temps i sempre fortament custodiats per “les forces d'ocupacio espanyoles (com ells mateixa les denominen la resta de l'any).

Encara que molts ya no s'enrecorden, n'hague un temps en que el 9 d'Octubre era compartit per catalanistes i valencianistes, a on les Reals Senyeres onejaven junt a les marfegues invasores, a on la policia al servici del llavors alcalde, Ricart Perez Casado, tenia que protegir als primers dels segons. Pero tot aixo canvia el 9 d'Octubre de 1979, quan el GAV decidi que mai mes la Real Senyera passaria per baix d'un drap alie (tal i com recordava estos dias el nostre President, Rafael Orellano, en una entrevista). Massa esforç per a que ara, trenta anys despres, els mateixos que penjaren la bandera quatribarrada en ajuntaments i institucions publiques vinguen a passejar-mos el seu odi i el seu imperialisme llinguistic per davant del nostres nassos.

Vista l'impressionant reaccio que enguany tingueren les JJGAV, donat el creixent numero de jovens que cada any acodixen a la crida del GAV (tant pel mati com per la vesprada) i una volta confirmat el relleu genaracional dins del moviment valencianista. Estem segurs que la participacio del catalanisme en els actes del 9 d'Octubre son ya historia, una trista i curta historia.

Font: ElPalleter.com